Az IAB ads.txt implementálása

Képek

Az IAB ads.txt implementálása
hyper_iabtxt.png

Tartalom

Mi az az ads.txt?

Az Ads (Authorized Digital Sellers).txt egy egyszerű szöveges állomány, amelyet a tartalomszolgáltatók helyileg, a saját oldalakun tesznek közzé. A file felépítésének meg kell felenie az IAB (Interactive Advertising Bureau) által kialakított nemzetközi standardoknak. Az IAB ads.txt sztenderdjeinek való megfelelés, és a file naprakészen tartása elengedhetetlen része az emelkedett hirdetési bevételek biztosításának.

Összefoglalva, az ads.txt file lehetőséget biztosít a programozott vásárlói felületek számára, hogy az egyes oldalakon történő megjelenés biztonságos és hogy az valóban elérhető az adott szolgáltatón keresztül. A szöveges állomány semmilyen személyes adatot nem tartalmaz, és belőle nem lehet azonosítani az oldal tulajdonosát sem.

További információkért az as.txt-ről, kérjük látogass el az IAB Tech Lab weboldalára ezen a linken (angol nyelven).

Az implementálás megkezdése előtt, kérjük, hogy mindenképpen győződj meg arról, hogy rendelkezel a megfelelő ismerettel és jogosultságokkal az oldalad/applikációd tartalmainak szerkesztéséhez.[1]

Hogyan kell az ads.txt-et implementálni?

Amennyiben valamely elterjedt tartalomkezelő rendszert (CMS-t) használod, mint például a Wordpress vagy a Drupal, kérjük, hogy mindenképp a megfelelő CMS-hez készített egyedi plugin használatával implementáld az ads.txt-et.[2]

Minden tartalomnak kizárólag egy ads.txt file-ja lehet. Amennyiben már rendelkezel ilyen állománnyal, kérjük, hogy lapozz tovább a következő fejezetig, amely ilyen esetekre szolgáltat információt a beépítés módjáról.

Az ads.txt elkészítésekor meg kell bizonyosodnod arról, hogy az „ads.txt” néven elmentett szöveges file, az alábbi elérési úton keresztül található meg:

  • MEGFELELŐ:                     example.com/ads.txt
  • NEM MEGFELELŐ:           example.com/valami/ads.txt

Ahhoz, hogy tartalmidon növekedő bevételre tehess szert a PROGEX előre elérhetővé tette számodra a szükséges ads.txt állományt, amelyet a profilodon belül érhetsz el.

A file megnyitását követően kérjük, hogy másolj át mindent – beleértve a #-al jelölt kommenteket is – egy új file-ba, amelyet az alábbi úton, a tartalmad gyökérmappájában teszel elérhetővé: oldalad.com/ads.txt

Kérjük minden esetben fordíts kiemelt figyelmet a file pontos elnevezésére. A file nevének mindig „ads.txt”-nek (idézőjelek nélkül) kell lennie. Miután sikeresen feltöltötted az ads.txt file-t a tartalmadra, kérjük mindig bizonyosodj meg arról, hogy a megadott elérési úton elérhető a file. Ezt úgy teheted meg, hogy a teljes elérési utat (pl. oldala.com/ads.txt) bemásolod a kedvenc webböngésződbe, és megbizonyosodsz arról, hogy a file hibák nélkül érhető-e el.

Implementatáció applikációk számára

Az IAB Tech Lab jelenlegi is egy standardizált eljáráson dolgozik annak érdekében, hogy applikációk számára is elérhetővé tegye az ads.txt szabványt. Mivel jelenleg még nincsen véglegesnek tekinthető eljárás ezen esetekben, így az IAB-re várunk, hogy tájékoztatást adjanak a várható standardokról. Ez idő alatt, további információkat olvashatsz (angol nyelven) ezen a linken, a Mobile App Solution for ads.txt-re kattintva. (Lekérve: 2018.11.14)

mit tegyek, ha már rendelkezem ads.txt-el?

Ezt örömmel halljuk! Kérjük győződj meg róla, hogy a profilodban elérhető új sorok mind hozzáadásra kerültek a meglévő file-hoz (módosítások nélkül). Továbbá kérjük, hogy ne feledkezz meg az ads.txt file-od naprakészen tartásáról, amelyet szintén a PROGEX profilodon keresztül tehetsz meg.

Az ads.txt file naprakészen tartása

Kérjük, hogy mindig látogasd meg a PROGEX profilod ads.txt-re vonatkozó részét, és ellenőrizd, hogy történtek-e változások a file-ban. Ezt könnyen megteheted, ha a kommenttel (#) jelölt sorban ellenőrzöd a legutóbbi frissítés dátumát. Amennyiben változtatásokat kell tenned, kérjük, hogy minden új/eltávolított sort frissíts úgy, hogy a teljes állományt átmásolod a korábbi sorok helyére!


[1] Jogi nyilatkozat: A PROGEX semmilyen technikai és/vagy anyagi kárért nem vonható semi jogi, sem egyéb módon felelősségre, mely a jelen dokumentumban foglalt implementáció során keletkezik.

[2] Wordpress használata eseténk kérjük, hogy ide, Drupal esetén pedig ide látogass el! (Lekérve: 2018.11.14)